Nieuwsbrief

Follow Us

facebook google Linkedin

Energie, vervuilen en leeglopen

Moon creates a nice waterfall resizecrop Voelen met je energie
Wat je dan doet, is voelen met je energie. Je fysieke zintuigen hebben je toch echt geen seintjes gegeven. Je hoort of ziet immers niet bewust dat er iemand naar je kijkt. Dat weet je pas wanneer je je hoofd hebt omgedraaid en je die persoon daadwerkelijk ziet. Je weet niet dat de persoon in je gedachten je gaat bellen. Dat weet je pas wanneer je zijn of haar stem hoort in de hoorn. Je was niet chagrijnig voordat je de hotelkamer binnenkwam. Het is je energie die je de informatie heeft gegeven en daar heb je instinctief op gereageerd zonder daar van tevoren over na te denken.En in de hotelkamer hangt een energie waar je hartstikke chagrijnig van wordt. Je hebt die onbewust opgepikt en die heeft je zó beïnvloed dat je eigen vrolijkheid verdween en je er chagrijnig van werd. Dat kan twee oorzaken hebben: de personen die voor jou de kamer hebben gehuurd, hadden bijvoorbeeld  ruzie en de energie hangt nog in de lucht. Of er hangt nog een restant energie die jou herinnert aan iets waar je zelf een hekel aan hebt. Door die herinnering word je chagrijnig.
 
Energetisch lichaam
We zijn namelijk niet alleen ons lichaam, dat wat we aan kunnen raken. We pikken niet alleen met onze fysieke zintuigen informatie op. We hebben natuurlijk ons karakter en onze geest. Die kunnen we ook niet aanraken, maar bepalen wel voor het overgrote deel wie we zijn en hoe we handelen. Naast ons fysieke lichaam hebben we ook een energetisch lichaam, wat we niet kunnen zien. We hebben ook energetische zintuigen die we niet kunnen aanraken. Dit energetische lichaam neemt dezelfde ruimte in als het fysieke lichaam en nog een stukje verder. Hòeveel verder is afhankelijk van de persoon en de situatie en kan variëren van ongeveer een meter tot enkele honderden meters. Het is de ene keer groter dan de andere keer. Ons fysieke lichaam doet dat ook, alleen veel langzamer. En omdat energie veel vluchtiger is, werkt ze ook anders. Wanneer je je nou niet bewust bent, hoe dat werkt en hoe je dat vóór je kunt laten werken, neemt het veel meer zelf de regie over en laat het jou werken in plaats van andersom.
 
Communicatiesysteem
We gebruiken onze energie dus veel meer dan we bewust denken of merken. We ontvangen niet alleen informatie met onze energie (denk aan de winkelstraat en de hotelkamer), we zenden ook informatie uit. Het is tweerichtingsverkeer. Zelf zijn we ook wel eens op plagerijtjes aan het broeden; deze gedachtengolven zijn als energiegolven die de ander op kan vangen. Net als een radiozender en -ontvanger. Wanneer de voelhorens van jezelf en de ander zijn uitgeklapt en ze op dezelfde frequentie zijn afgestemd, dan hebben ze contact en kunnen ze elkaar horen, wat dan in dit geval voelen heet. En zo kunnen plagerijtjes soms in duigen vallen!
 
In principe is dit energetische communicatiesysteem eenzelfde systeem als bijvoorbeeld het voeren van een gesprek met iemand tegenover je. Communicatie via je fysieke zintuigen is iets wat we in de huidige samenleving van jongs af aan wel aangeleerd krijgen. Via je voelhorens communiceren krijgen we lang niet altijd aangeleerd:
  • dat iemand belt, wanneer je aan hem of haar denkt, is namelijk toeval;
  • dat je hoofdpijn hebt, omdat de juf op school hoofdpijn heeft en jij het overneemt… dat kan niet;
  • dat je boos wordt, omdat een stel naast je vreselijk loopt te ruziën, en je bijna mee wil doen met de één tegen de ander, is normaal toch?
Iedereen van ons heeft dit systeem. Bij de een is het afgesloten, bij de ander werkt het volop en alle mogelijkheden daar tussenin.
 
Uitdijen en inkrimpen
Wanneer je 10 moleculen van welke stof dan ook bijvoorbeeld verdeeld over een kubus van 10x10x10 cm en dan merkt dat hij ‘vol’ is, dan weet je ook dat diezelfde moleculen een kubus van 20x20x20 cm niet kunnen vullen. Daar kunnen nog moleculen van diezelfde of van een andere stof bij. Je kunt jezelf en je energiesysteem vergelijken met deze al dan niet volle kubussen met moleculen. Hoe groot is dan jouw ‘kubus’ of eigenlijk jouw aura? En is dat normaal? En trouwens, wat is ‘normaal’? Normaal is in feite het woord dat we gebruiken voor iets wat het meeste voorkomt, wat de meeste mensen doen. Dat betekent echter niet altijd dat dat ook het meest wenselijke is voor de meeste mensen of voor jou!
 
Oefening
Stel nou, dat jouw moleculen blauw zijn of elke andere kleur waar jij je prettig bij voelt. Ga even op een rustig plekje zitten waar je niet gestoord wordt.
Wanneer het gemakkelijker voor je is om op een vel papier je aura te tekenen, zodat je je daarna helemaal kunt richten op het gevoel van het moment en geen energie hoeft te besteden aan het onthouden van iets , leg dan even  van tevoren pen en papier voor je neer.
Richt je aandacht dan even op je hart en voel dan je voeten op de grond. Adem een paar keer goed door. Voel dan eens waar jouw blauwe moleculen zitten? Hoe zijn ze verdeeld? Hoe ver zitten ze van je af? M.a.w. hoe groot is dan jouw aura?
Richt je dan weer even op je hart, voel je voeten op de grond, adem een paar keer door en denk dan eens aan een leuke situatie van kort geleden, iets waarvan je blij en vrolijk werd. Wat doen jouw blauwe moleculen dan? Dijen ze uit, krimpen ze in of blijven ze op dezelfde grootte als net? Onthoud of teken het maar.
Richt je dan weer even op je hart, voel je voeten op de grond, adem een paar keer door en denk dan eens aan een situatie van kort geleden waar je verdrietig van werd. Wat doen je blauwe moleculen dan? Dijen ze nu uit, krimpen ze in of blijven ze ook hier op dezelfde grootte? Onthoud of teken ook deze maar.
Richt je dan weer even op je hart, voel je voeten op de grond, adem een paar keer door en vraag dan eens aan je blauwe moleculen om hun ideale plek in te nemen. Hoe groot is dan jouw plek en hoe zijn de moleculen verdeeld? Teken ook deze maar.
Zitten er verschillen tussen deze vier?
En kijk eens of je met deze ideale grens kunt spelen. Trek hem eens dichter naar je toe en zet hem eens verder van je af. Voel eens hoe dat voelt. Wat voelt op dit moment voor jou het prettigst?
Gek genoeg is ‘ideaal’ geen statisch iets; het verandert. Het ideale van het ene moment hoeft op een ander moment niet ideaal te zijn.
 
Doel van deze oefening is tweeledig: èn je krijgt een idee -of eigenlijk een gevoel- hoe jouw specifieke energie voelt èn hoe jouw specifieke energie reageert wanneer het in aanraking komt met emotionele situaties.  Er is hierbij geen goed of fout. Het gaat alleen om jouw ervaring, zodat jij leert hoe het bij jóu werkt. Daardoor krijg je er beter zicht op en daarna ook controle.
 
Vervuilen en leeglopen
Zoals hierboven gezegd, kunnen er ook andere moleculen dan jouw blauwe in jouw aura binnen komen. Dat gaat lang niet altijd bewust. In onze drukke wereld leven we dicht bij elkaar. Stel dat jouw aura dertig meter groot is, dan heb je bijvoorbeeld op school al gauw de hele klas inclusief de juf in je aura zitten en soms ook nog de klassen ernaast en erboven of –onder. Al deze mensen hebben verschillende kleuren moleculen en dus energieën; naar gelang je eigen gevoeligheid ben je je daarvan niet, gedeeltelijk of wel bewust.
Het is trouwens niet altijd zo dat al deze energieën je ook beïnvloeden. Dat gebeurt pas wanneer je ze opneemt en vasthoudt. Denk maar aan de hoofdpijn van de juf die je overneemt. Ook dit gebeurt meestal onbewust. Met name gevoelige mensen voelen de gevolgen hiervan echter wel. Ze zijn o.a. onverklaarbaar moe, geïrriteerd, lusteloos en kunnen zich niet concentreren. Je energetisch communicatiesysteem werkt dan ook niet meer of niet meer zo goed. Wanneer het langer aanhoudt, kan dit zelfs leiden tot burn out. Dit opnemen van andere energieën noemen we ‘vervuiling’.
Wanneer jouw blauwe energie aan anderen blijft plakken, geef je in feite je eigen energie weg. Dit weggeven noemen we ‘leeglopen’.
 
Herstel en preventie
Hoe zorg je er nu voor dat dat niet meer gebeurt en wanneer het al gebeurd is, hoe word je weer helemaal blauw, hoe kom je weer helemaal in je eigen energie? De theorie is niet zo heel moeilijk, de uitvoering in de praktijk gaat vaak gepaard met wat hobbels.
 
Tegen vervuiling
Ga maar weer op je rustige plekje zitten. Sluit je ogen weer en richt je weer op je hart. Voel je voeten en adem een paar keer goed door. Word je dan weer bewust waar jouw blauw zit en waar jouw grens ligt. Zet je grens dan op de afstand die voor jou op dit moment ideaal voelt. Als je je grens nu niet kunt voelen, ga hem dan maar maken op diezelfde ideale afstand van dit moment. Stel je dan voor dat er buiten je aura een aantrekkende kracht staat voor alle andere kleuren energieën dan jouw specifieke blauw. Het maakt niet uit hoe deze kracht eruit ziet. Het heeft ook geen invloed op jouw blauw.  Zet dan alle andere energieën buiten jouw grens. Alleen maar door er aan te denken en het te willen (je intentie), gebeurt het al. De aantrekkende kracht zorgt ervoor dat het gemakkelijker gaat en je eventueel niet zo hard hoeft te werken. Ga hier net zolang mee door tot òfwel alle andere kleuren weg zijn òfwel het voor jou goed voelt.  Het is niet erg als je alles bijvoorbeeld niet in één keer weg zou kunnen krijgen. Het heeft toch ook een tijdje geduurd voordat het zover gekomen is. Dan zou het niet reëel zijn om van jezelf te verwachten dat het in één keer binnen een paar minuten helemaal schoon is. Gun jezelf de tijd.
Zet dan een aantrekkende kracht voor jouw specifieke blauw binnen je grens. Trek dan al jouw blauw aan. Heb de intentie dat alles terug komt of tot zover als nu goed is en voelt.
Voel dan nog eens of de afstand waarop jouw grens staat nog steeds de ideale afstand is of dat het nu misschien dichterbij of juist verder weg moet staan. Zet hem daar maar.
Hoe voelt dit?
Als je wilt, kun je jezelf nog schoonspoelen: stel je voor dat je onder een douche staat, zo groot als je aura, die alleen jouw eigen blauw wegspoelt dat je niet meer nodig hebt.  Het blauw dat je teruggekregen hebt, kan namelijk iets ouds zijn wat al lang niet meer bij je hoort (bijvoorbeeld de manier hoe je op de basisschool met je vriendjes omging). Ook al is het dan van jou, het mag toch weg of bijvoorbeeld ge-update. De aarde neemt de weggespoelde energie op via het putje en transformeert jouw oude  blauw weer tot neutrale energie. Vul je aura dan weer helemaal op met positieve energie. Deze energie kun je ‘vinden’ in de kosmos en in de aarde. Die in de kosmos heeft meer een inzicht gevende werking; die in de aarde meer ondersteunend. Alleen maar door aan één of beide te denken, verbind  je jezelf al met de plaats(en) waar die energieën te vinden zijn en kun je jezelf weer opvullen. Bovendien zijn ze werkelijk eindeloos groot, dus leeglopen zullen ze niet.
 
Wat voor hobbels kun je tegenkomen?
De problemen die je hieronder tegenkomt, zijn een paar voorbeelden. Er zijn nog meer specifieke dingen die je tegen kunt komen. Iedereen is uniek, dus ook de problemen!
  • Ik kan mijn energie niet of niet goed voelen, ervaren of gewaar worden: heb vertrouwen in je eigen energiesysteem. Wanneer jij je intentie uit (“ik wil al mijn blauw erin en alle andere kleuren eruit”), dan volgt jouw systeem jouw intentie. Na een tijdje oefenen zul je merken dat je verschillen gaat voelen in energie en onderscheid kunt maken tussen je eigen energie en anderen.
  • Ik kom oud verdriet van vroeger tegen: oud verdriet van vroeger of frustratie, woede of andere emoties kun je je weer herinneren. Dat is een teken dat je aan het opruimen bent. Zie het maar als de zolder die je gaat opruimen, waar je weer oude dingen van vroeger tegenkomt, die je eigenlijk liever niet had willen zien. Dan is het belangrijk om bij je zelf na te gaan wat je wilt: bepaalde dingen weer begraven (en nu bijvoorbeeld in de kelder) of er mee aan de gang te gaan, onderzoeken, emoties uiten, weggooien wat niet meer nodig is, herstellen wat je houden wilt en aanvullen wat leeg was. Beiden zijn goed.  Het gaat er om dat je je herstel doet op de tijd, het tempo en de manier die voor jou goed is. Een ander kan jou niet dwingen en zeggen dat het ‘nu’ je tijd is. Gebeurt dat wel, dan is het resultaat van de opruiming toch anders dan je jezelf had voorgesteld. Het gaat om jou! Jij bepaalt wanneer, hoe en wat!
  • Het lukt me niet in één keer of zelfs maar een paar keer: jezelf een nieuwe methode aanleren, kost tijd. En zoals hierboven al aangegeven, wanneer je jarenlang op een bepaalde manier hebt geleefd, is gedrag best taai om zomaar ineens te veranderen. Blijven oefenen!
  • Mensen kijken anders tegen me aan, ze vinden me niet meer zo aardig: voor sommige mensen is het inderdaad heel prettig om iemand te hebben die hun nare energie van ze overneemt. Dan zijn zij het in ieder geval kwijt en hebben er geen last meer van! Maar jij dus wel. Wanneer jij op een bepaald moment die relatie omgooit en hun energie niet meer over wil nemen, blijven zij dus zitten met hun eigen vervelende energie en voelen ze zich niet meer ‘opgeruimd’ als ze bij jou vandaan komen. Op zo’n moment wordt de ‘schuld’ dan vaak bij jou gelegd: jíj bent immers veranderd. Je bent niet meer zo ‘aardig’ om bij wijze van spreken als hun vuilnisbak te dienen. Als zoiets in je leven gebeurt, kijk dan eens goed wat voor soort mensen het zijn en hoe zij met jou en jij met hen bent omgegaan. Zijn dit nog mensen voor wie jij aardig wilt zijn of is het tijd om de wegen te laten scheiden? Kijk ook eens of er nieuwe mensen op je pad zijn gekomen of oude, die je bijvoorbeeld ineens gedag zeggen of positiever met je omgaan.
Tegen leeglopen
Vooral mensen die veel met mensen omgaan, zoals geneeskundig personeel, personeel in de thuiszorg, kappers of winkeliers, kunnen last hebben van leeglopen. Om jezelf te beschermen tegen het weggeven van je energie en leeglopen, zou je bijvoorbeeld energetische rozen op de grens van je aura kunnen zetten. De roos vertegenwoordigt de liefde. Vandaar dat de roos is gekozen als symbool  dat je iemand niet van je af duwt uit agressie, maar wel in liefde een grens trekt voor het teveel aan energie dat een persoon vraagt. Daarnaast heeft een roos doorns om ‘van zich af te kunnen bijten’ en zichzelf te beschermen.
Ga dan maar weer op je rustige plekje zitten. Doe je ogen dan weer even dicht, voel je hart, voel je voeten op de grond.
Denk dan eens aan een roos die een kleur heeft die jij heel mooi vindt ook al zou hij niet eens bestaan; paars met fluorescerende strepen is prima. Als hij maar de kleur heeft die voor jou op dit moment goed voelt. Morgen mag het een andere zijn of precies dezelfde. Gewoon door er aan te denken en het te willen, zet je precies die roos overal op je aura, boven, onder, achter en voor je, links en rechts en verder alle stukjes waarvan jij vindt dat het nodig is. Zorg ook dat de steel goed is, kort- of langstelig, met het aantal doorns dat jij wilt.
Voel dan eens of de bescherming voor jouw energie zo goed is. Dit kun je bijvoorbeeld controleren door  te denken aan een situatie waarin je anders zou leeglopen. Ga dan in gedachten weer zo’n situatie in, terwijl je de rozen op je aura hebt staan. Voel dan eens wat er gebeurt en verander het naar wens tot het wel goed voelt.
Je hoeft jezelf niet perse te beschermen door middel van rozen; dat kan ook met elk ander symbool. Het gaat erom dat het een symbool is waardoor jij je beschermd  weet. Dat zou bv. zelfs kunnen met mieren, muizen of ‘slordigheid’ als het gaat om een persoon bij wie jij leegloopt en van wie je weet dat die aan mieren, muizen of slordigheid een hekel heeft. Controleer maar weer in gedachten wat je energie doet wanneer je met muizen voor de persoon staat die een hekel heeft aan muizen.
Of bijvoorbeeld op de manier van de Feng Shui, de eeuwenoude Chinese leer, die laat zien hoe de omgevingsenergie je eigen energie beïnvloed en die eerste energie zó kunt omzetten dat die positief voor jouw eigen energie werkt. Wanneer je bijvoorbeeld spiegels met de spiegelende kant naar buiten toe tegen de tussenmuur van jouw huis en die van je luidruchtige buren zet, kaatst de energie terug. Deze methode kun je ook energetisch  gebruiken op de grens van je aura. Zet ook hier weer de spiegelende kant van jou af. Om alleen de negatieve invloeden te weren, kun je die intentie op de spiegels ‘plakken’, net zoals je de spiegels op je aura ‘plakt’. Dit noemen we ‘de spiegels programmeren’. De positieve energie voorjou kan dan wel gewoon naar binnen.
Zoek voor jezelf dan uit wat bij jou in verschillende situaties werkt en vraag indien nodig hulp!
 
Literatuur
Wil je meer lezen over vervuilen en leeglopen, dan kan ik je de volgende boeken aanraden, beiden geschreven door Fons Delnooz en Patricia Martinot.
  1. Energetische bescherming, tegen leeglopen, vervuilen en meetrillen. AnkhHermes.
  2. Handboek energetische bescherming. AnkhHermes.